неділя, 29 березня 2020 р.


Завдання з хореографії для учнів 2-х класів.

Пригадати вивчений матеріал, а саме:  вальсова доріжка, балансе, правий поворот вальсу по одному і в парі.
Завдання: тренувати правий поворот вальсу в парі. Звернути увагу на положення корпусу під час виконання оберту в парі.
Прослухати музику вальсу Йогана Штрауса для релаксу.
Прочитати про походження вальсу з Вікіпедії.
Подивитись відео по ссилках.


























І линуть звуки вальсу...


Щасливому серцю немає кордонів, 
Ні перешкод, ані перепонів.
Воно у любові і щасті тремтить,
Як свічечка сяйвом яскравим горить.

До кожного словом прекрасним мовля.
Воно є цнотливе, немов те дитя.
Увесь свій нетлінний юнацький запал
Вселяє у гру душевних цимбал.

І скрипкою дзвінко серденько співа,
Між горя проваллям трембітой луна.
Вселяє надію у кожного з нас
Душевний чарівний захопливий вальс.




Вальс - це танець, який виконується під музику з трьома ударами в такті. Кожен такт починається з ударного рахунку, а закінчується менше виділеним, що створює великі труднощі для початківців, а для досвідченого танцюриста такий ритм створює чудові романтичні переливи.

Своїм народженням вальс зобов'язаний багатьом танцям різних народів Європи. Коріння його знаходяться в популярному для свого часу танці «матеник» і його різновиди «фуріанте», виконуваних на святах в чеському селі, у французькому танці «лавольта» і, нарешті, в австрійському «лендлері», найближчому до вальсу з його попередників.

Перші згадки про нього належать до XII - XIII ст. У XVI ст. вальс став дуже популярним у Франції, в залах королівських судів, де колись влаштовували танці. А на думку світських осіб, це був вульгарний танець - адже кавалеру потрібно було піднімати даму над підлогою, щоб допомогти їй крутнути навколо нього. Король Франції Луї XIII навіть заборонив цей "аморальний" танець.

В1754 році в Німеччині з'явилася перша музика, яка нагадувала сучасні вальси і називалася "WALTZEN" (в перекладі з німецької - "обертатися"). "Пані піднімали довгі сукні так, щоб не заплутатися і не наступити на них, і їх несли, як килим над землею" - так описували тодішній вальс.Бальна публіка зацікавилася вальсом після того, як в 1787 р. в поставленої у Відні опері "Рідкісна річ, або Краса і чеснота" композитора В. Мартін-і-Солера його станцювала кілька пар. Саме там танець став дуже популярним. Спеціально для вальсу відкривалися великі танцювальні зали, такі як "Sperl" в 1807, "Apollo" в 1808. У цих залах могли розміститися 3000 пар.
                                                  У 1812 році танець стає сенсацією в Англії. Хоча і не всім він подобався.